16 Aralık 2011 Cuma

İş hayatında karşılaşılan kabız tipler:

Bazen işten bağırarak koşarak çıkmak istiyorum..Bu benim deliliğim mi bilmem ama ben aşağıda bahsedeceğim karakterlerin etkisi olduğunu düşünüyorum..Hem de oldukça.. Şimdi biraz beni gıcık edenlerin dedikodusu yaparaktan aslında burada seçmece olduğunu düşündüğüm ama yakın dostlarımın sitemlerinden anladığım kadarıyla etrafta emsali çok olan insan tiplerinden bahsedeceğim..
1.Kendi dünyasında saf saf takılanlar: Bu insan tipi aslında en zararsızdır. Bazen kendince uyanıklık yaptığını zanneder ama herşey meydandadır. Millet farketmedi sanar ama aslında o farketmemiştir herşeyin apaçık meydanda olduğunu. Arada bir insanların dolduruşuna gelse de genelde kendi dünyasındadır.
2.Ayrımcılık yapan,ama karşısındakini yapmakla suçlayanlar: 4,5 yıllık iş hayatı tecrübeme dayanarak, bu insanları artık çözdüm diyebiliyorum. Burası bir iş ortamı ama haftada 60 saat yani,6 gün,günde 10 saat ve zaman zaman 1 ay sürelerle gece 12'lere kadar mesaili çalışılan bir yer olunca,iş arkadaşından ziyade ‘kanka naber’ modu bi ortam oluşuyor. Neyse velhasıl bunun etkisiyle insanların bir kısmı dostluk ilişkisi içinde kalan birkaç kişi de arada gülüp eğlenilen iş arkadaşı gibi birşey oluyor. Sonra başlıyor ayrımcılık,ama bunu yapan kendisiyken hiç çaktırmıyor. Arkandan dedikodu yaparken de sen ayrımcı oluyorsun. Ya madem niye böyle muçmuç ilişkilere giriyoruz.Herkes işte iş arkadaşı olsun,geri kalanla dışarda ne yaparsanız yapın arkadaş..
3. Kendini müdür sananlar: Anlattığım gibi bir ortamda hak verirsiniz ki kurumsal bir şirket havası söz konusu olamaz. Aslında bulunduğu piyasada bu kadar personel,donanım ve emekle ülkenin lider gelen bürolarından olmakla beraber işin içine girdiğinizde çalışanların birbiriyle ilişkilerinde dolayı maalesef öyle olamıyor. Neyse burada bir kariyer hedefi,yükselme,terfi,takdir,ödül ve en önemlisi arada bir birim yani müdür gibi birşey söz konusu değil. O zaman ‘Bu neyin kafası arkadaş? müdür değilsin ki niye patronlarla aramdasın sen,hoş müdür olsan ne yazar hesap soruyorsun bana’ denilesi insan tipi burada ortaya çıkmakta demek oluyor..
4.Erkek dedikoducu,fitne fücurcular: Kadınlar dedikoducu derler ya, yok ben iş yaşantısında gördüm ki,erkekler daha dedikoducu.. Ya da en azından böyle kızların çoğunlukta olduğu,erkeklerin az olduğu bir ortamda böyle bir durum ortaya çıkıyor.Bunlar dedikodularıyla ortalığı birbirine katar,meraklarıyla,sordukları sorularla iliğinizi kemiğinizi sömürürler. Bir erkeğin bir kadına iş yaşantısında abuk  (iş arkadaşısın yani ne haddine bunu sormak diye bas bas bağırmak isteten) sorular sorması gereksizlik değil de ne?
5.İşine gelen yöne kayanlar:Dönekler diyebiliriz. Malum bu insan tipi işine gelen tarafa döner,döner,döner.. Dışarda yüzüne güler,sonra sen biriyle atışırsın o da kötü olmayayım diye seninle arasına mesafe koyar..
6. Hırslı ama aklını kullanamayanlar: Şimdi güzel kardeşim sen hırslısın ve iş yaşantısında hırs bir yerlere gelmekte etkili diyelim.. Ama yanlış yerde yanlış oyunların içindesin.. Holding mi burası, dedik yukarıda mevki yok,ayrı oda yok,zam,maaş farkı buna bağlı değil..ee uğraşıp da canımızı sıkma, kas biraz kendini, burada sarfettiğin saçma eforu belki dışarda kullanıp bi iki dil mil birşeyler öğrenirsen iyi bir iş kaparsın..yolun açık olsun..
7. Bekarların komplekslileri: Bu bayan arkadaşlar,evlenmiş,nişanlanmış arkadaşlara bariz bir işkence çektirmeyi kendilerinde hak olarak görürler. Yahu yapmayın etmeyin..Evlilik çok menem bir şey sayılmaz,kıskançlık olabilir de böyle laf sokup,yan yan bakıp,imalarda bulunup,bu konuyu işe yansıtıp,işkence etmeyin.. ;) Profesyonellik arıyorum amatörlerin içinde..
8. En yakın iş arkadaşları: Bu arkadaşlar hepsinin içinde kendine en yakın gördüklerin,yaşam tarzına muhabbetine en iyi katılabilenlerdir. Onlarda olmasa böyle hapis gibi sürekli bilgisayar başında çalıştığın yerde cinnet geçirirsin.. İyidirler,hoşturlar,tabi her insanla aramızda olduğu gibi arada biraz kırgınlıklar olur ama sabun köpüğü gibidir. Onlar var olmasalar olmaz..
Şimdilik gözlemlediklerimden aklıma gelenler bunlar,devamı gelir burada olduğum sürece tahminim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder